De 5 meest opmerkelijke verkeersboetes

Door
0 , , , , Permalink

Wist je dat je een boete kunt krijgen voor het ‘niet doorrijden bij groen licht?’ Ja, groen. Nu heb ik zelf ook een hekel aan de ik-wacht-wel-tot-het-weer-oranje-is rijder maar dat hier 140 euro op stond, was mij niet bekend. Zo kan ik de volgende keer mijn handgebaren combineren met een krachtig argument – het schrikbarende boetebedrag. Of moet ik zeggen: dreigement?

Deze hebben we toch allemaal wel eens (en station-rijders wellicht wel meer dan één keer) gedaan?  ‘Personen vervoeren in laadruimte‘ kost je een goede 140 – 230 euro. Ik herinner me de kinderfeestjes nog waarbij we vochten om een plekje in de achterbak. Dat waren de tijden; vroegâh was alles beter.

De hoogste boete in het rijtje ‘verkeersovertredingen’ wordt uitgedeeld voor (tromgeroffel) ‘onnodig claxonneren‘. Ik begrijp waar het vandaan komt; niets zo irritant als dat het bezoek van de buren om 02.30 uur ‘s nachts vertrekt en even de hele buurt laat weten dat ze bij deze op huis aangaan. Of als de Turken minutenlang toeterend langsrijden om hun euforie met jou te delen, wanneer ze een voetbalwedstrijd hebben gewonnen. Geloof me, ik snap het helemaal. Maar het absurde bedrag van 250 – 370 euro lijkt me, van alle overtredingen waarvoor men beboet kan worden, toch wat aan de hoge kant. Denk dus twee keer na mensen, wanneer je de dorpsgek wilt groeten vanuit de auto.

Technische mankementen aan de auto
Ook met uitmuntend rijgedrag en correcte papieren kun je tegen een verkeersboete aanlopen, namelijk wanneer je voertuig niet aan de gestelde eisen voldoet. Een ‘te zwaar beladen auto‘ kost je wel 140 tot 470 euro. Die platgedrukte wc-rol tegen de achterruit maakt weinig indruk maar wellicht dat je met de volgende autovakantie het gourmetstel, de kattenbak en de potten pindakaas beter thuis kunt laten?

OM-feiten
Een aantal verkeersovertredingen valt onder de noemer OM-feiten. Hiervoor kan door de politie geen boete worden opgelegd. De politie geeft dan een kennisgeving van bekeuring af waarna de Officier van Justitie de hoogte van de boete bepaalt. Ai, klinkt niet best hè? Uiteraard is ons bekend dat ‘spookrijden / tegen het verkeer inrijden’ niet door de beugel kan. Beter niet proberen. Maar wist je ook dat het ‘niet voor laten gaan van voetgangers bij een zebrapad‘ onder OM-feiten valt?

Doe er je voordeel mee, u bent gewaarschuwd.

Geen reacties mogelijk.