Jouw auto is mijn auto

Je kunt je auto tegenwoordig verhuren aan een ander, via partijen zoals MyWheels en Snappcar. Dat scheelt in je eigen kosten en is helemaal van deze tijd. Maar, je loopt wél het risico dat een wegpiraat in je vierwieler stapt met schade als gevolg. Het delen van een auto: wat zijn de plus- en minpunten?

Autobezitters betalen ook als ze niet rijden. Veel auto’s staan meer dan de helft van de tijd stil, dat is zonde. Door je auto te delen, druk je de kosten. Ook zou het beter zijn voor het milieu. Ronald Haverman van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik is groot voorstander. “Veel mensen hebben twee auto’s, maar hebben er eigenlijk maar één echt nodig. Als meer mensen een auto zouden delen, kunnen we een miljoen auto’s opruimen’’.

De voordelen van delen

Extra inkomsten, je auto wordt optimaal gebruikt, je draagt bij aan een beter milieu en bestrijdt de overbelasting van het wegennet. Klinkt als een win-win situatie nietwaar? Toch slaat het in Nederland nog niet echt aan. Lang niet iedereen vindt het prettig dat een vreemde achter het stuur van zijn geliefde bolide kruipt. Uit onderzoek bleek dat mensen nog een paar bezwaren hebben. Zo twijfelen mensen of ze nog hulp krijgen bij autopech en of hun verzekering het wel toelaat.

Voorkom huilen door ruilen

Geef je toestemming aan iemand anders om jouw auto te gebruiken? Of andersom, leen je even snel de auto van de buurman om die grote kast op te halen bij Ikea? Maak dan vooraf goede afspraken over hoe eventuele schade wordt geregeld. Dat voorkomt achteraf veel ellende. Verschillende verzekeraars zoals Centraal Beheer zijn fan van delen. Daarom vinden zij het goed dat hun klanten hun auto delen met anderen. Maar niet iedere verzekeraar vindt dit goed. Check daarom altijd of je je auto mag delen. En hoe je auto dan verzekerd is.

Schuld bekennen

Heb je een Autoverzekering lopen bij een verzekeraar die delen aanmoedigt? Dan gelden dezelfde voorwaarden dan als je zelf zou rijden. Verzekerde schade kun je dus gewoon bij de verzekeraar melden. Ook gelden dezelfde regels voor je schadevrije jaren. Dus als de persoon waar jij je auto mee hebt gedeeld de schuldige van de schade is, kun jij het volgende verzekeringsjaar minder schadevrije jaren krijgen. Dit betekent dat je misschien meer premie moet betalen.

Maak goede afspraken voor niet verzekerde schade

Soms is een schade niet verzekerd. Bijvoorbeeld als je een eigen risico hebt. Je moet dan een gedeelte van de schade zelf betalen. Of je hebt alleen een WA-verzekering bijvoorbeeld. De schade aan je eigen auto is dan niet verzekerd. Maak daarom vooraf goede afspraken over wie deze kosten betaalt. Zo blijft het, ook na schade, nog eerlijk delen!

 

Geen reacties mogelijk.