Rijtest Mercedes-Benz C220 CDI BlueTEC

Mercedes heeft me verrast tijdens de introductie van zijn twee nieuwelingen. Vol verwachting kwam ik kijken naar de GLA, iets totaal nieuws. Dat belooft wat. Maar het was uiteindelijk de vernieuwde C-Klasse die als eerste op mijn test-agenda ingepland werd. Deze wagen nodigt gewoon uit tot rijden, ik moest hem proberen. Er is al geroepen dat dit in werkelijkheid gewoon een kleine S-Klasse is. Nou, die veelbelovende uitspraak wil ik wel even onder de loep nemen hoor! It’s a dirty job..

Qua uiterlijk gaat het zeker op; het design van de C-Klasse was altijd esthetisch gelinkt aan de grotere limousines. Ook de nieuwe C-Klasse is een kopie van de moderne stijl van Mercedes-Benz zoals deze ook in de S-Klasse verschijnt. Uiteraard in wat bescheidener afmetingen. Al is de nieuwe C toch bijna 10 centimeter in de lengte en vier centimeter in de breedte gegroeid. Daarentegen is hij 100 kilogram afgevallen ten opzichte van zijn voorganger. Je kunt spreken van een compacter, lichter en zuiniger model in vergelijking met de robuuste S-Klasse.

Ik zeg zuinig omdat deze wagen ook de zakelijke markt moet gaan aanspreken. Zijn omvang en verbruik zijn wat vriendelijker richting de leaserijder vergeleken met de logge S-Klasse. Wellicht wordt de nieuwe C wel een populaire leasebak onder de zakenmannetjes- en vrouwtjes. Zowel de instapbenzine als -diesel kennen namelijk 20% bijtelling. Interessant toch? En met al die ruimte achterin kan je jezelf prima een keer laten chauffeuren naar die o-zo-belangrijke meeting welke je nog moet voorbereiden. Vanaf de achterbank. Met je laptop op schoot. Al moet je dat niet te vaak doen, want zelf rijden is uiteraard het leukst. Deze wagen rijdt namelijk als een trein (lees: Mercedes). Een scherp reagerend stuurtje, krachtige remmen en een flinke paarden manage onder het gaspedaal maken het rijden fun. Het zelf te verstellen onderstel (agility) biedt je verschillende mate van comfort. Pas je bui aan op sport-, comfort,- of ecomodus. He’s got it all.

Rijmodus Modi Rijtest Mercedes-Benz C220 CDI BlueTEC
[br]

Het wordt bijna een beetje afgezaagd maar ik kan gewoon met moeite iets vinden wat me niet aanstaat qua rijgedrag. Oké, ik vind hem wat laat opschakelen maar daar kunnen we tegenop flipperen. Of ik nou een A-Klasse of een C-Klasse rijd, ik kan in beide gevallen veilig, comfortabel doch sportief op mijn bestemming komen. Dat is het principe van een goede auto, toch? Tel daar een ongelooflijke dosis moderne luxe bij op en je hebt een ster.

Het interieur is fraai, zoals we van Mercedes zijn gewend. Je zit werkelijk waar als een directrice gezeteld in die auto. Alles is binnen handbereik in je ‘kantoor’. Je ziet haast het verschil niet meer tussen je iPad en de Touchpad. Voldoende glossy dashboard delen, hoogwaardig leder en tientallen fancy knopjes voor de luxe-poezen onder ons. Maar de C haalt het natuurlijk niet bij de S-Klasse met zijn koffiebeker warmhouder en hotstone stoelmassages. Baas boven baas. Maar goed, daar is het prijskaartje natuurlijk ook naar (een S-Klasse begint bij zo’n €95.750). Dat is dan wel weer fijn.

De nieuwe C-Klasse limousine is verkrijgbaar vanaf €36.995 en lease vanaf €595

De C220 CDI BlueTEC die wij gereden hebben (7G-Tronic PLUS) kost €46.603

Geen reacties mogelijk.