Ruitenwissers – hoeveel weet jij erover?

Ruitenwissers – een hulpmiddel voor auto’s waar we normaal gesproken niet zoveel aandacht aan besteden totdat het begint te regenen of totdat we onze voorruit van vuil of insecten moeten ontdoen. We nemen ze meestal voor lief. Daar is natuurlijk niets mis mee, omdat ze tegenwoordig een van de meest essentiële hulpmiddelen voor auto’s zijn, maar geloof het of niet, sommige onderzoeken wijzen uit dat ruitenwissers een van de meest verwaarloosde onderdelen van een auto zijn. Ruitenwissers moeten regelmatig worden vervangen (sommige fabrikanten zeggen minimaal één maal per jaar) omdat het zogenaamde “verbruiksgoederen” zijn, wat betekent dat ze gemakkelijk versleten raken, wat gebeurt als gevolg van de bewegingen die zij hebben gemaakt op de voorruit (wist je dat de gemiddelde ruitenwisser een gebied van meer dan een voetbalveld wist in zijn leven?) of door de leeftijd, omdat het rubber versleten raakt door hitte, kou en uv-stralen.

Ze waren niet altijd een essentieel hulpmiddel

Wist je dat de eerst geproduceerde auto’s helemaal geen wissers hadden en dat de eerste ruitenwissers zijn uitgevonden door een vrouw? Ja, het is allemaal waar. Kun je je een auto zonder wisserbladen voorstellen? Dit maakte rijden in de regen vrijwel onmogelijk. Een vrouw genaamd Mary Anderson bezocht New York in 1902. Zij zag een buschauffeur die zijn best deed om zijn passagiers naar hun bestemming te brengen, door de regen van de voorruit met zijn blote handen weg te vegen. Dit gaf haar een idee en zij patenteerde haar ontwerp, welke eenvoudig was, maar het was een begin.

Moderne ruitenwissers, aangedreven met een elektrische motor met een optie voor snelheidstussenpozen werden niet gebruikt tot de jaren 1960. Daarvoor werden zij met de hand gebruikt (ja, dat lees je goed), met vaccuum of met een elektrische motor, maar zonder de optie voor snelheidstussenpozen.

In het jaar 2017 is het allemaal anders

De moderne tijd en moderne auto’s hebben wissers naar een hoger niveau getild. Tegenwoordig zijn er veel verschillende ruitenwissers beschikbaar. De wissystemen zijn verbeterd, we hebben zelfs regensensoren welke de ruitenwissers automatisch inschakelen. De fabrikanten hebben hun ontwerpen, kwaliteit enz. verbeterd, wat het wissen verbeterd heeft, vlotter heeft gemaakt en langer laat meegaan.

Tegenwoordig kennen we (ongeveer) drie verschillende hoofdsoorten ruitenwissers:
– Klassieke ruitenwissers met een metalen frame
– Platte aerodynamische ruitenwissers zonder metalen frame
– Hybride ruitenwissers – een combinatie van beide

De eersten, klassieke wissers, werden vanaf 1970 gebruikt en worden natuurlijk nog steeds gebruikt, alhoewel ze langzaam worden vervangen vanaf 2002 door zogenaamde aerodynamische ruitenwissers, welke meer grip moeten bieden op de voorruit bij hogere snelheden en een langere levensduur zouden hebben. Ze bieden ook een “slankere” en modernere look op een auto. In de afgelopen jaren is de zogenaamde “hybride” ruitenwisser verschenen, welke een combinatie is van beide en de beste kenmerken van beide bevat. Sommigen vinden dat, door de combinatie van beide, deze de beste ruitenwissers zijn, omdat zij de beste wisprestaties bieden, ongeacht het soort voorruit (of dit nu gaat om een zeer gebogen of platte voorruit is).

Gelukkig “zijn we niet alleen” 

Dat is best verwarrend, niet waar? Dat is nog niets. Mijn bron Ruitenwissers.com, welke een van de meest populaire verkopers van ruitenwissers is in Nederland en België, vertelt dat het kiezen van de juiste ruitenwissers moeilijker is dan naar een supermarkt gaan om daar de eerste de beste wisserbladen uit het schap te halen. Elk automodel op de rijweg heeft een andere lengte ruitenwissers, maar het verschilt niet alleen van model tot model, het verschilt meestal ook tussen de kant van de passagier en van de bestuurder. Dus het is belangrijk om de juiste afmetingen te kennen van zowel de linker en de rechter ruitenwisser van jouw auto.

Helaas wordt het alleen maar moeilijker. Tegenwoordig hebben verschillende autofabrikanten en verschillende automodellen verschillende soorten connectoren. Dus, bij het kiezen van de juiste ruitenwissers voor onze auto, moeten we ook letten op welke soort connector we hebben. Gelukkig wordt op de hierboven genoemde website een eenvoudige zoekmachine aangeboden, welke ons de juiste lengte ruitenwissers en de de juiste soort connector laat zien wanneer we de fabrikant, het model en jaar van productie van de auto invoeren. Op deze manier kunnen we al deze gegevens bekijken voordat we ergens ruitenwissers kopen waar zij niet zulke informatie hebben (zoals bijvoorbeeld bij een benzinestation of supermarkt).

Geen reacties mogelijk.