Blikschade

Of het nou je eigen schuld is of niet, er zijn maar weinig automobilisten die nog nooit van hun leven schade hebben gehad. Als je veel kilometers maakt is het een risico dat erbij hoort. Het is namelijk erg druk op de Nederlandse wegen met vele soorten weggebruikers. Uit cijfers van de verzekeraars blijkt dat in 2017 ruim 2,5 miljard euro is uitgekeerd voor aanrijdingsschade. Dit is een stijging van zeven procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar wist je dat het meeste geld letselschade van slachtoffers betrof?

Allrisk of WA
Schade aan de auto is vervelend. Indien er sprake is van een tweezijdige schade dan is het natuurlijk belangrijk wie aansprakelijk is. Het is altijd noodzakelijk dat er een schadeformulier wordt ingevuld. Dit kan op papier of digitaal. Afhankelijk van de verzekering wordt er actie ondernomen. Bij een allrisk verzekering regelt de verzekeraar de schade. De schade wordt vergoed en indien de tegenpartij aansprakelijk is, wordt de schade verhaald bij zijn verzekering. Betreft het door jou toegebrachte schade of bij een eenzijdige schade waarbij geen tegenpartij is, wordt de schade vergoed behoudens een eigen risico.

Bij een verzekering met uitsluitend een WA-dekking of beperkt cascodekking is de actie van de verzekeraar het betalen van de schade aan de derde partij. Ofschoon verzekeraars behulpzaam zijn bij het claimen van een schade bij derden, ben je zelf verantwoordelijk voor de schadeafhandeling.

Gegevens verzamelen
Belangrijk is dat alle gegevens van de derde partij genoteerd en geregistreerd worden. Ook de situatiebeschrijving is essentieel. Maak eventueel foto’s en noteer namen van getuigen. Doe in ieder geval direct melding bij de verzekeraar. Is er uitsluitend blikschade dan is een proces verbaal van politie geen noodzakelijkheid. Dit is wel het geval bij lichamelijk letsel. Schade aan een voertuig wordt vastgesteld door een onafhankelijk taxatiebedrijf. Veel verzekeraars zijn aangesloten bij autoherstelbedrijven.

Schuldschade
Alle schuldschade, schade die je zelf veroorzaakt, is claimbaar op een allriskpolis. Een claim heeft wel gevolgen voor de premiekorting en schadevrije jaren. Met een zogenoemde bonus- of no-claimbeschermer kun je jaarlijks een schade claimen zonder premiegevolgen. Maar je verliest wel schadevrije jaren. Een claim op de autoverzekering kost altijd een eigen risico. Dit bedrag is lager of vervalt als een herstelbedrijf, dat bij de verzekeraar is aangesloten, de schade afhandelt. Schuldschade kent geen vergoeding indien er sprake is van een WA-dekking.

Waarborgfonds
Mogelijk kan in deze situatie het Waarborgfonds Motorverkeer een oplossing bieden. Schade die is veroorzaakt door een motorrijtuig waarbij er een onbekende tegenpartij is of dat de tegenpartij niet verzekerd is, kan vergoed worden onder aftrek van een eigen risico van € 250. Andere schade zoals diefstal, vandalisme, brandstichting natuurgeweld vallen niet onder het fonds.

Bij een autoverzekering vergelijken is de premie een belangrijk punt, maar ook de service afhandeling van een verzekeraar is essentieel. Zaken zoals een vervangende auto en de wijze waarop schade wordt hersteld, spelen ook een rol. Verschillende Nederlandse autoverzekeraars bieden overigens ‘pay how you drive’ aan: een premie gebaseerd op rijgedrag. Wie veilig rijdt, krijgt tot 35 procent korting.

Geen reacties mogelijk.