Iemand anders auto verzekeren, mag dat?

Door
0 No tags Permalink

We willen allemaal graag wat besparen en vragen ons doorgaans af of we niet teveel betalen voor onze verzekeringen. Klopt je dekking nog wel? Betaal je niet teveel? Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie van je autoverzekering. Het aantal schadevrije jaren, leeftijd van de bestuurder, cataloguswaarde van de auto of het soort dekking spelen hierin een rol.

Je bent jong en je wil wat. Lees: je hebt nog niet zo lang je rijbewijs, maar wil toch indruk maken op je vrienden met je droomwagen. Niet zomaar een oude Volkswagen Polo maar iets wat jaloezie oproept. Je hebt na lang zoeken die perfecte cabriolet gevonden of misschien wel die sportieve tweezitter waar je al enige tijd voor hebt gespaard. Maar dan vergelijk je online de premiebedragen en kom je tot de conclusie dat deze auto – naast de aanschaf – je maandelijks ook nog eens heel wat gaat kosten. Je creatieve brein denkt: ‘’wat als mama nou op haar naam, met al haar schadevrije jaren én levensjaren, mijn auto verzekert?’’ Dan kom je opeens op een heel vriendelijk prijsje uit per maand. Klinkt aantrekkelijk, maar mag dat wel?

Op eigen benen staan
Helaas, het feest gaat niet door. Als ouder mag je de auto van je kind niet verzekeren op je eigen naam. Wel mag je je kind bijschrijven op je eigen polis en hem of haar in je auto laten rijden. Maar als je kind de auto regelmatig leent, moet je dit opgeven bij je verzekeraar. Deze berekent de premie dan opnieuw op basis van de gegevens van je kind.

Verzeker je toch de auto van je kind of meld je niet dat je kind vaak in je auto rijdt, dan kan dit zware gevolgen hebben. Raak je betrokken bij een ongeluk? Dan hoeft de verzekeraar geen bedrag uit te keren bij schade. Bovendien registreert de verzekeraar je misschien als fraudeur, waardoor het moeilijk wordt om ooit nog een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Wat van jou is, is van mij
In praktijk komt het vaak voor dat partners vaak in de auto van de ander rijden. Daarom rekenen verzekeraars er al op dat beide partners in dezelfde auto rijden. Partners mogen daarom wél de auto van de ander verzekeren. Het kan zijn dat je moet aangeven welke partner het meest in de auto rijdt, want de verzekeraar baseert de premie voornamelijk op de gegevens van de hoofdbestuurder. Kortom: ook voor anderen mag je geen autoverzekering afsluiten. Enkel de eigenaar van de auto of zijn/haar partner mag deze verzekering afsluiten. Meer informatie over autoverzekeraars, dekkingen en premiebedragen kun je gemakkelijk online vergelijken.

Geen reacties mogelijk.