Winterbanden vs. all-season

‘Het kan vriezen of dooien’. Letterlijk. Want door het opwarmende klimaat neemt het aantal potentiële sneeuwdagen in ons landje steeds verder af. Een witte kerst (beide dagen) is al jaren niet meer voorgekomen. Een verdwaalde sneeuwvlok hier en daar maakt zogezegd nog geen winter. Is er dan wel reden genoeg om enkele maanden lang op winterbanden te rijden? Zo niet, wat is dan het alternatief?

Een winterband heeft een andere rubber samenstelling, wat bij lage temperaturen soepel en flexibel blijft. Daarnaast is een winterband voorzien van lamellen die zorgen door middel van een ‘zaagtand-effect’ voor extra grip op sneeuw en ijs. Het profiel van een winterband is minder effectief op droog wegdek bij hogere temperaturen. Bijvoorbeeld bij een temperatuur van 15 graden met een snelheid van 50 km/u heeft een winterband 14 à 15 meter nodig om tot stilstand te komen terwijl dit bij een zomerband slechts 12 meter is. Met de stijgende temperaturen zou je dus kunnen overwegen om de winterbanden in het schap te laten staan.

M+S banden
Sommige banden zijn voorzien van het symbool M+S (modder en sneeuw). Maar alléén M+S op banden zegt niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. Als de all-seasonbanden voorzien zijn van het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok symbool) is dat een indicatie voor winterse eigenschappen van de band. Hiermee mag je wel landen in waar de regelgeving is aangescherpt, zoals bijvoorbeeld Duitsland.

4-seizoenenband
Een all-season band is een combinatie van zomer- en winterbanden in één. In de zomer slijten deze banden harder maar hebben wel extra grip op nat wegdek. Bij winterse omstandigheden verliest de all-season band zijn grip niet, in tegenstelling tot een zomerband.

Of een all-season band een ware vervanger van de winterband is, valt te betwijfelen. All-season banden zijn in feite een compromis en kunnen hierdoor net niet tippen aan de essentiële eigenschappen van de winter- of de zomerband. Laten we het zo stellen: met all-season banden kom je niet heel ver die besneeuwde berg op. Voor de wintersport zijn winterbanden dus echt een must.

Maar waarom compromissen sluiten als je het hele jaar kunt profiteren van premium veiligheid, comfort, efficiency en prestaties? De Bridgestone all season-band A005 biedt controle bij natte weersomstandigheden, in op hoge snelheid genomen bochten en tijdens plotselinge remacties. Met de Weather Control band van Bridgestone blijf je in controle tijdens je reis, in welk seizoen je ook rijdt.

Hopelijk helpen we je zo een beetje op weg als het gaat om de bandenkeuze. Of je nou in eigen land blijft of gaat skiën over de grens, er is een geschikte Bridgestone band voor iedereen.

1 Reaktie
  • Boval Philippe
    november 4, 2019

    De all climate van Michelin is een all season met 3 PMSF symbool. Die zitten op de Peugeot 207 van mijn vrouw die voornamelijk stadsverkeer doet en dat voldoet prima. Op mijn Alfa 159 doe ik wel nog de wissel zomer- en winterbanden omdat die auto van nature zo een fantastische wegligging heeft, dat ik het zonde vind om hier voor een compromis te kiezen.