Zo omschrijf je een schadegeval aan het herstelbedrijf en je verzekering

Iedereen heeft wel eens een ongelukje met de auto. Het overkomt de beste en zeker in een vol en druk land als Nederland, is het een grote uitdaging je schadevrije jaren op te bouwen. En in geval van schade hoeft het ook niet eens je eigen fout te zijn! Of je er zelf iets aan kan doen of niet, je staat voor de uitdaging om een schadegeval aan het herstelbedrijf en je verzekering te omschrijven. Dit is lastig omdat er veel verschillende soorten schadegevallen zijn. Hieronder nemen we alle soorten autoschades met je door.

Dit zijn de verschillende soorten schadegevallen

  • Blikschade: hiermee wordt alleen de schade aan het plaatwerk van de auto aangegeven. De meest voorkomende vorm van blikschade is deukschade.
  • Bumperschade is de meest voorkomende schade in Nederland. Dit is deels logisch aangezien de bumper ontworpen is om je auto te beschermen tegen grotere schade. Heb je een paaltje over het hoofd gezien? Dan vangt de bumper de eerste klap op.
  • Deukschade ontstaat door dat ongeluk dat in het welbekende kleine hoekje zit. Het is goed om te realiseren dat niet alleen de schade als gevolg van een botsing maar ook kan ontstaan als gevolg van opspattende steentjes of hagel. De betere schadeherstellers zijn in staat om een schade auto in dat geval vakkundig te herstellen zodat er geen spoor meer van deze schade achterblijft.
  • Dorpelschade is de term voor de schade die ontstaan is aan de dorpels van een auto veroorzaakt door steenslag, krasjes, deukjes, scheuren en roestvorming. Dorpels beschermen en verbergen de dragende onderdelen van je auto en zorgen dus voor de structurele veiligheid van de auto.
  • Weer gerelateerde schade. Onder weer gerelateerde schade valt de schade aan je voertuig dat veroorzaakt wordt door hagel of storm.
  • Koplampschade is niet alleen de schade als de koplamp daadwerkelijk stuk is. Er wordt ook gesproken over koplampschade dat veroorzaakt wordt door steenslag en blootstelling aan UV straling. De koplampen worden dan dof en beginnen te verkleuren.
  • Krasschade is niet alleen een cosmetische schade maar ook een schadegeval die je moet herstellen om roestvorming van de auto te voorkomen. Deze roest ontstaat weer als gevolg van lakschade. Deze lakschade kan ook worden veroorzaakt door afgebladderde lak.
  • Ruitschade wordt ook wel glasschade genoemd en is een schadegeval die je zeker niet moet onderschatten. Een sterretje in een ruit kan resulteren in een grote barst wat je zicht kan ontnemen.
  • Spiegelschade is een schadegeval waarbij het spiegelglas gebarsten is, de spiegel verbogen is of er een kras is ontstaan aan de buitenkant.
  • Steenslagschade is een schadegeval dat ontstaat door opspattend grind, vuil, zand of grind. Hierdoor kan lakschade, ruitschade of schade aan het plaatmateriaal ontstaan.
  • Stoeprandschade is een vorm van parkeerschade die we allemaal wel herkennen. Een stoeprandje meepakken bij het inparkeren is een veel voorkomende oorzaak van deze schade. Het overkomt ons allemaal wel eens..

Ook ik heb wel eens schade gereden als ‘automeisje’. Of het mijn fout was, of door toedoen van de tegenpartij, laat ik veilig in het midden. Hoeveel soorten schade kan jij afvinken van bovenstaand lijstje?

Geen reacties mogelijk.